GPS inmeten is belangrijk. Het is de basis van elk project. En meestal eindigt het project ook met een revisietekening, die gebaseerd is op een met GPS uitgevoerde inmeting.
GPS inmeten is het aan de hand van satellietsignalen meten van de bestaande of aangelegde situatie. Vaak wordt een GPS inmeting uiteindelijk vertaald naar een tekening. Deze inmeettekening gebruikt men als ondergrond van een nieuw te ontwerp project of voor het archiveren van de aangelegde situatie. Dit laatste is dan een revisietekening.
GPS inmeten is dus erg belangrijk voor het begin en einde van een project. Maar er is meer te vertellen over GPS inmetingen. Belangrijke vragen hierbij zijn:
- Hoe werkt inmeten met GPS?
- Is GPS inmeten moeilijk?
- Waar kunt u met GPS inmeten?
- Kan men GPS inmeten met een telefoon?
- Wanneer een landmeter inhuren en wanneer zelf met GPS inmeten?
- Waar kan u apparatuur kopen om te GPS inmeten?
Direct apparatuur kopen of proberen om te GPS inmeten
Het kan zijn dat u niet deze hele pagina wilt lezen, maar dat u al op zoek bent naar GPS inmeetapparatuur. Ook dan bent u hier op het goede adres. Op deze website kunt u namelijk een goed, compleet GPS meetsysteem kopen of huren. Op deze pagina’s kunt u ook een demonstratie aanvragen van onze GPS meetapparatuur.
Alle GPS meetstokken op deze website zijn professionele landmeetkundige meetsystemen om met GPS te meten.. Met de GPS meetsystemen op deze website krijgt u dezelfde nauwkeurigheid die van welke landmeter dan ook.
Desondanks zijn de GPS meetstokken, die op deze website worden verhuurd en verkocht makkelijk in gebruik. Voordat het GPS meetsysteem bij u wordt afgeleverd is het al volledig ingesteld. Daarnaast zit bij al onze GPS meetsystemen de eenvoudigst te gebruiken landmeetsoftware.
Dit is Apglos Survey Wizard. Mocht u alleen de software willen downloaden dan kan dit via de Google Play Store. Na download en registratie kunt u deze makkelijk te gebruiken landmeetkundige applicatie gratis testen.
Hoe werkt inmeten met GPS?
Waarschijnlijk ziet u naast de weg best wel vaak een man staan met een GPS meetstok. Dat is een paal met een GPS ontvanger. Deze is dan waarschijnlijk met GPS aan het inmeten.
Bij een waterpasinstrument, een andere landmeetkundig instrument, is het makkelijker te begrijpen hoe het werkt. Men kijkt bij een waterpasinstrument namelijk door een lens naar een baak. En aan de hand van de schaalbalk op de baak kan men de gegevens aflezen.
Dat is bij GPS wel anders. GPS staat voor Global Positioning System. In normaal Nederlands is dat Globaal Positioneringssysteem. Dat zegt uiteindelijk dat men over de gehele wereld de positie kan bepalen.
En dat is dan weer mogelijk omdat er rond de wereld vele satellieten vliegen, die een signaal afgeven met waar de satelliet op dat moment is.
De GPS ontvanger van de GPS meetstok ontvangt deze signalen. Aan de hand van het ontvangen satellietsignaal kan de ontvanger de afstand (R) bepalen tussen de satelliet en de GPS ontvanger. Bij voldoende satellietsignalen kan de GPS ontvanger de exacte positie bepalen. Dit doet de GPS ontvanger onder andere met de formule:
X2+Y2+Z2=R2
Maar dat is alle wiskunde die ik hier wil melden. Op basis van deze positie kan er dus met GPS worden ingemeten.
Is GPS inmeten moeilijk?
GPS inmeten lijkt misschien moeilijk door wat ik hierboven heb beschreven. Dat komt waarschijnlijk door het woord wiskunde. Maar alle wiskunde gebeurt dus in de GPS ontvanger en daarom is er bij GPS inmeten weinig wiskunde of landmeetkundige berekeningen meer nodig.
Eigenlijk hoeft u om met GPS in te meten alleen de GPS ontvanger en de tablet aan te zetten en u kunt beginnen. Dat is zeker het geval wanneer u gaat inmeten met Apglos Survey Wizard.
Met een paar eenvoudige knoppen bediend u de software en kunt u snel en eenvoudig punten, lijnen, bogen, polylijnen en vlakken vastleggen.
Alle GPS meetsystemen op deze website komen met deze eenvoudige landmeetsoftware Apglos Survey Wizard en en zijn vooraf volledig ingesteld, zodat u direct kunt gaan inmeten.
Waar kunt u met GPS inmeten?
Zoals aangegeven heeft de GPS ontvanger satellietsignalen nodig om de positie te kunnen bepalen. Theoretisch kan de GPS ontvanger aan de hand van signalen van vier verschillende satellieten de positie bepalen. Maar vaak zijn er door afwijkingen in de atmosfeer vaak rond de 8 satellieten of meer nodig om de positie exact te kunnen bepalen.
En dat is eigenlijk de enige vereiste voor het met GPS inmeten. De GPS ontvanger moet voldoende satellietsignalen ontvangen. Nu komen er steeds meer satellieten in de ruimte die om de aarde draaien, die positiegegevens versturen.
Dat is goed, want daardoor wordt het steeds makkelijker voor de GPS ontvanger om voldoende satellietsignalen en kan er op steeds meer locaties met GPS worden gemeten.
Eigenlijk kan er overal met GPS worden ingemeten, zolang er voldoende satellietsignalen zijn. Op de volgende locaties kan er door gebrek aan satellietsignalen veelal niet worden ingemeten:
- In gebouwen
- Onder viaducten en bruggen
- In tunnels
Er zijn ook andere omstandigheden waardoor het lastig kan zijn voor de GPS ontvanger om voldoende satellietsignalen te ontvangen. Hierbij kunt u denken aan:
- onder bomen
- nabij hoge gebouwen
- bij spiegelende oppervlakken
Echter de technieken van de GPS ontvangers en de hoeveelheid satellieten die positiegegevens verzenden wordt steeds groter. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om met GPS in te meten.
Van de GPS ontvangers op deze website wordt de firmware regelmatig geupdate. Hierdoor hebben de GPS ontvangers de laatste technieken, die door de fabrikant zijn ontwikkeld.
Kan men GPS inmeten met een telefoon?
Natuurlijk zit er op een telefoon ook een GPS. Met behulp van de GPS op de telefoon kan men onder andere navigeren. Echter GPS inmeten is niet helemaal hetzelfde als met GPS navigeren.
De nauwkeurigheid van de GPS op de telefoon ligt zo rond de 10 m. Dit betekent dat er een grote afwijking is. Tijdens het navigeren is dit acceptabel en toelaatbaar.
Echter bij GPS inmeten ligt dit iets anders. Zoals bij iedereen bekend geldt: meten is weten. Maar als er een afwijking van ca. 10 meter is dan zijn de resultaten dus niet exact en kan er dan ook niet gelden meten is weten.
Daarom heet GPS meetapparatuur een aantal zaken die een telefoon niet gebruikt. Ten eerste heeft de GPS meetapparatuur een grotere antenne, die in de GPS ontvanger zit. Door een grotere antenne is het makkelijker voor de GPS ontvanger om de satellietsignalen te ontvangen dan voor een telefoon.
Daarnaast bevestigd men de GPS ontvanger op een GPS meetstok. Hierdoor kan men ook exact de hoogte bepalen. Door de stok of loodstaaf staat de GPS ontvanger ook hoger. Hierdoor is er minder hinder voor de satellietsignalen dan bij een telefoon en kan er dus nauwkeuriger de positie worden bepaald.
Daarnaast zit er in een GPS ontvanger een krachtiger ‘computer’ dan bij een telefoon. Hierdoor kan de positie sneller en beter worden bepaald.
Verder kan een GPS ontvanger correcties, zoals (RTCM), verwerken en een telefoon niet. Hierdoor is het met GPS inmeten met een telefoon veel minder nauwkeurig dan met een professioneel GPS systeem van deze website.
Mocht u meer willen weten over het GPS inmeten met een telefoon bekijk dan vooral deze video.
Wanneer een landmeter inhuren en wanneer zelf met GPS inmeten?
Met een GPS meetsysteem kunt u zelf met GPS inmeten. En krijgt u dus dezelfde resultaten als die van een landmeter. Toch kan het voor sommige situaties handig zijn om een landmeter in te huren.
Dit kan dus zijn als er een deel van de inmeting niet met GPS kan worden gedaan, zoals in een tunnel. Ook voor metingen, waarbij de nauwkeurigheid van groot belang zijn, kan het verstandig zijn om een landmeter in te huren.
Dit laatste kan het geval zijn bij het uitzetten van gebouwen. Dat gebeurt vaak met een total station.
Maar buiten dat zijn er weinig projecten die u niet zelf zou kunnen inmeten met GPS. Daarnaast heeft het zelf met GPS inmeten een aantal voordelen ten opzichte van het huren van een landmeter.
Ten eerste heeft u wanneer u zelf met GPS inmeet de volledige hand in de planning van het inmeten. Wanneer u een landmeter inhuurt bent u afhankelijk van de agenda van de landmeter en dat is niet altijd handig.
Daarnaast bepaalt u zelf wat u met GPS inmeet. Wanneer u een landmeter inhuurt kan er door communicatie informatie verloren gaan, waardoor niet alles wordt ingemeten. Hierdoor is de kwaliteit van een meting door een landmeter niet altijd gelijk aan de verwachting die u er vooraf van verwacht.
Als laatste zijn er natuurlijk de kosten. De prijs van GPS meetapparatuur is op dit moment dusdanig dat het voordeliger om zelf met GPS in te meten dan om een landmeter in te huren.
De balans tussen het inhuren van een landmeter en het zelf met GPS inmeten kantelt dus steeds meer naar het zelf met GPS inmeten.
Waar kan u apparatuur kopen om te GPS inmeten?
Dit is eigenlijk de meest eenvoudige vraag. Apparatuur om met GPS in te meten kunt u het beste kopen op deze pagina. Daar staat een kwalitatief goed GPS meetsysteem voor een goede prijs.
Mocht u een demonstratie willen dan kunt u dat op dezelfde pagina aanvragen.
Ondanks dat de GPS meetsystemen op deze website een goede prijs hebben, blijft het een investering. En voor dat bedrag is het mogelijk dat u liever eerst een GPS meetsysteem probeert. Ook dat is mogelijk bij ons. Kijk daarvoor op deze pagina.
Na de probeerperiode kunt u beslissen of het met GPS inmeten iets voor u is en of het voor uw projecten een toegevoegde waarde is.